Odwiedziło nas:
Dodano: 30.01.15 10:26
W Urzędzie Marszałkowskim Województwa Podkarpackiego odbyło się uroczyste wręczenie nominacji podkarpackim firmom spożywczym w ramach Ogólnopolskiego Konkursu Promocyjnego AGRO POLSKA. W tym roku odbywa się już jego XXII edycja.
Ogólnopolski Konkurs Promocyjny AGRO POLSKA jest prestiżowym konkursem organizowanym pod patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, którego głównym celem jest promocja polskich firm branży rolno - spożywczej, ich produktów oraz wzmocnienie marki i pozycji tych przedsiębiorstw na rynku polskim.
Ideą Konkursu jest wyróżnienie i docenienie producentów wytwarzających żywność
w oparciu o tradycyjne, polskie receptury. Pierwszy etap odbywa się na poziomie wojewódzkim, po nim następuje etap krajowy. Zwycięzcy Konkursu uzyskują przywilej znakowania swojego produktu Godłem Promocyjnym AGRO POLSKA przez okres jednego roku. Ogólnopolski finał Konkursu i nagrodzenie laureatów odbędzie się we wrześniu.
Nominacja Marszałka Województwa Podkarpackiego stanowi wartościowe wyróżnienie regionalne oraz uprawnia do udziału w etapie ogólnopolskim Konkursu.
Nominacje z rąk Wicemarszałka Województwa Podkarpackiego Lucjana Kuźniara odebrały w tym roku 24 podkarpackie firmy.
Dominika Skoczylas
dep. Rolnictwa, Geodezji i Gospodarki Mieniem
fot. Michła Mielniczuk
biuro prasowe UMWP
Lista producentów nominowanych w Konkursie AGRO POLSKA 2015 r.
1. Zakład Rzeźniczo-Wędliniarski Wiesława Głowiak, Czarna
2. Masarnia Zbigniew Giża Sp. J., Żarówka
3. Rodzinne Gospodarstwo Ekologiczne „FIGA”, Mszana
4. Zakład Pieczywa Trwałego, Rzeszów
5. Mariusz Potępa, Mielec
6. Jan Pomykała, Łukowe
7. Spółdzielnia Mleczarska MLEKOVITA Oddział RESMLECZ w Trzebownisku
8. PPHU Zakład Uboju Zwierząt Rzeźnych Przetwórstwo Mięsne Maria Soja, Wola Raniżowska
9. Zakład Masarski „ Rzeźnik” Katarzyna Bratek, Sonina
10. Produkcja Wyrobów Tradycyjnych B. Jabłoński, Bratkówka
11. PPHU ANMAR Piekarnia Drzewna Anna Surmacz- Kałamarz, Rogóżno
12. Masarnia Osip, Wierzawice
13. Kazimiera Smoleń, Królik Polski
14. PHU G.W. Kłaczyńscy, Witold Kłaczyński, Mielec
15. Zakład Przetwórstwa Warzywnego ORZECH, Kolbuszowa
16. Przedsiębiorstwo Przemysłu Mięsnego Taurus Sp. z o .o., Pilzno
17. Firma Produkcyjno- Handlowa Zbigniew Stachowicz, Radomyśl Wielki
18. Eugeniusz Borkowski, Zakład Przetwórstwa Mięsnego, Wierzawice
19. Zakład Mięsny „Smak –Górno” Sp. z o.o. w Górnie
20. LEDA-SER Wólka Krowicka Leszek Jakimowicz
21. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Sędziszowie Małopolskim
22. Ubój i Przetwórstwo Mięsne MARTIKA Alina Jaje, Radomyśl Wielki
23. Zakład Przetwórstwa Mięsnego Kazimierz Mrozowski, Radomyśl Wielki
24. Owocowe Smaki Antoni Tudryn, Nowa Sarzyna.
Po spotkaniu odbyła się prezentacja nominowanych firm i degustacja wytwarzanych przez nie produktów.
Zobacz również: