Media Rzeszów

Odwiedziło nas:

pogoda forum fejs program

AKTUALNOŚCI

#FoodNewsGoodNews!

Dodano: 10.02.24 12:38


akt54571922

Po pachnącej rekordem edycji #FoodSmellsGood największe wydarzenie kulinarno- towarzyskie połączy wyjątkowe doznania kulinarne z siłą pozytywnych newsów!

W tegorocznej odsłonie Festiwalu, aż 400 restauracji z całej Polski zamienia się w foodowe redakcje, tworząc niepowtarzalne doświadczenia kulinarne, gdzie każde danie stanie się sensacją. W festiwalowej cenie spróbujesz autorskiego trzy daniowego menu z cocktailem, które powstało w oparciu o najnowsze trendy.


RestaurantWeek® – Wydanie Specjalne!


Odkryj menu inspirowane najciekawszymi newsami, podane w najlepszych restauracjach i przekonaj się jak pyszne mogą być wiadomości! Każde danie opowiada inną historię sukcesu, innowacji i radości z jedzenia – sprawdź co tym razem przygotowali w ramach festiwalowego menu Chefowie kuchni! Już za chwilę wystartuje ogólnopolska, kampania #FoodNewsGoodNews, która będzie zachęcać Gości do odkrywania kulinarnych sensacji. Towarzyszyć będzie ona wiosennej edycji RestaurantWeek®, jednego z największych Festiwalu kulinarno-towarzyskiego w Polsce i w Europie.


Po dwóch ostatnich rekordowych edycjach (#FoodSoundsGood – 137,000 Gości; #FoodSmellsGood – 145,000 Gości) tematem tegorocznego Festiwalu popisowych menu w najlepszych restauracjach są kulinarne newsy, trendy i związane z nimi historie! To będzie najbardziej sensacyjna edycja Restaurant Week, w której Goście będą odkrywać wyselekcjonowane aromatyczne dania, inspirowane najświeższymi wiadomościami ze świata. – zaznacza Marcin Wawrzeń, Dyrektor Festiwalu. Warto śledzić festiwalowe newsy i zarezerwować jak najwięcej doświadczeń na wydarzeniu w ponad 400 wyjątkowych restauracjach w Polsce! Niech skala odkrywania restauracji i nowych smaków będzie ponownie rekordowa! – dodaje.


[ZOBACZ GDZIE] zarezerwować najlepsze stoliki tej wiosny! Umami


Wizyta w Umami to kulinarnie fascynująca podróż, podczas której odkryjesz smaki Dalekiego Wschodu. Podczas RestaurantWeek® w pierwszym menu spróbujesz tu: zupy tom yum z boczniakiem w tempurze, edamame, kiełkami mung i oliwą chilli, nastepnie dorsza porowo-imbirowego z puree cytrusowym, sałatką som tam, chrustem z marchwi i trawy cytrynowej i kolendrową oliwą. W menu dla mięsożerców: mini ramen z bulionem wołowym, sojowym tare, pieczonym boczkiem, makaronem ramen, marynowanym jajkiem, orzechami i szczypiorkiem, oraz koreańskiego burgera z szarpaną wieprzowiną, sosem gochujang, bbq, cheddarem, sałatą, piklowaną cebulą, marynowaną rzodkiewką, prażoną cebulką i setem kiszonek od Umami. Na deser w obu



wersjach menu słodki krem wanioliowy, mus mango, frużelina z owoców lesnych, azjatycki faworek, skórka yuzu i owoce. Warto rezerwować!


Blue Diamond


Wykwintna kuchnia polska i europejska dla wymagających miłośników najlepszych smaków. Na festiwalowych Gości czekają tu dwie propozycje menu, w pierwszej: gravlax z łososia z świeżą marakują i kremem wasabi, nastepnie: szpinakowe tagliatelle w sosie bazyliowym z zielonymi warzywami i serowym chipsem. W wersji mięsnej spróbujesz sezonowanego rostbefu na żytnim chlebie z francuską musztardą i sosem chimichurri, wolno pieczonej wieprzowiny z grzybkami i faszerowanym ziemniakiem i pasternakiem. Na deser w obu wersjach sernik z mascarpone, mango i lodami z rokietnika. Poszukiwacze doznań (nie tylko) kulinarnych – koniecznie zapamiętajcie ten adres! Tu każdy posiłek zmienia się w ucztę.


Hokus 2.0


Restauracja Hokus_2.0 to źródło pysznego jedzenia. Przy ulicy 3 Maja 13 coś dla siebie znajdą zarówno fani śródziemnomorskich restauracji, jak i miłośnicy amerykańskiego streetfood’u. Pierwsza propozycja festiwalowego menu to: caprese z flambirowanego buraka z serem kozim, granatem, chipsem gryczanym i kolendrowym majonezem, a na danie główne: dorsz zapiekany z mascarpone i pistacjami, podany ze szparagami i musem pietruszkowo-szpinakowym, białą rzodkiewką i kolendrą. Druga propozycja to: bulion z pieczonych warzyw z goździkami i anyżem, podany z pierożkami gyoza nadziewanymi kurczakiem. Na zakończenie uczty sernik miętowo-limonowy z nadzieniem marakuja, podany w czekoladowej skorupce z jadalną ziemią i puszystym mchem.


Zielony Kompleks Dwór Ostoya


Miejsce w którym bliskość natury łączy się z nowoczesnością i przenika na talerze. Odnajdą się tu fani lokalnych smaków w nietuzinkowym wydaniu. W menu na nadchodzący wiosenny festiwal Chef kuchni przygotował – w opcja A: karmelizowany kozi ser, smażone brukselki, vinegret estragonowy, gastrique pomarańczowe i pikantne orzeszki – na przystawkę, nastepnie: rost ziemniaczany, okoń morski, salsa z selera naciowego, majonez szczypiorkowy, galaretka cytrynowa, puder z buraka i oliwa koperkowa – na danie główne. W menu B: filet z wędzonego pstrąga, ziemniaki z ogniska, creme fraiche, żel z żółtka, piklowana czerwona kapusta, następnie bavette wołowa krokiet ziemniaczany w panko, palony seler, mus z buraka i orzechowa kruszonka. Finałem tej kulinarnej historii jest mus borówkowy z żelką limonkową i brownie z sosem angielskim.


Kulisy – Hotel Falcon



akt_akt545719223


akt_akt545719222Klasyczne dania w niecodziennym wydaniu to specjalność tej restauracji. Pierwsza propozycja ich festiwalowego menu to: leśny krem z popcornem z gryki, wędzonym twarogiem, oliwą truflową i tymiankiem, następnie: pstrąg z patelni z ziołową soczewicą, puree z jabłka, sosem anchois, kruszonką z jabłka i rukwią wodną. Na deser: gorące brownie z sosem czekoladowym z solą morską, kruszonką, wiśniami i lodami waniliowymi. W drugiej propozycji na przystawkę: tatar z łososia z gryczanym blinem, kawiorem, creme fraiche i pudrem z czosnku niedźwiedziego, następnie polędwiczka wieprzowa sous-vide, gratin ziemniaczane, piklowana rzodkiew, piwny demi glace i



chipsy z jarmużu. Na deser ptyś z kruszonką, kremem patissiere z karmelizowanymi pomarańczami i pudrem z lawendy będzie stanowił cudowne zwieńczenie tej uczty!


Autorskie menu najlepszych Chefów w Polsce w atrakcyjnej cenie!


Zostań trendsetterem Festiwalu już teraz i rezerwuj menu pełne nowości na stronie https://app.rclb.pl


Na Gości czeka popisowe menu w wersji mięsnej, wegetariańskiej i wegańskiej składające się z przystawki, dania głównego oraz deseru, które będzie dostępne w specjalnej festiwalowej cenie od 69,99 zł + opłata rezerwacyjna 5,98 zł, prime time + 10 zł. W ramach rezerwacji każdy Gość otrzyma w prezencie do wyboru: festiwalowy cocktail. Dokonując rezerwacji, do zamówienia można dodać m.in. Coca-Cola Zero Cukru czy Herbatę Festiwalu – Lipton, w wersji regularnej lub sezonowej. Dzięki Lurpak w wybranych restauracjach festiwalowe menu przygotowane jest na maśle Lurpak, a goście otrzymają w ramach poczęstunku w prezencie starter z masłem.


Rezerwuj sensacyjne doświadczenia smakowe już teraz na stronie Festiwalu. Należy wybrać liczbę osób, datę, godzinę oraz jedno z dwóch menu. Każda wizyta w restauracji podczas RestaurantWeek® jest przewidziana na 90 minut.


Rezerwacje: https://app.rclb.pl


Start sprzedaży: 8 lutego 2024


Termin Festiwalu: 13 marca – 24 kwietnia 2024


Kaja Rudnicka


Restaurant Club


tel.: +48 791902199


Zobacz również: